Photos used in the collage and report courtesy of @GettySport or otherwise indicated

Part of the “Wolf Pack” of Deceuninck-Quick Step

When Sam signed for the West Flanders Team Deceuninck-Quickstep, a UCI world top team. I knew good things were about to come, Covid-19 tried his best to disrupt his progress but Sam kept focused and was rewarded a place in the TDF team, with so many stars in Quickstep’s ranks, not an easy thing to achieve, but he repaid them in full from the first week in France…3 top five places and the green jersey on his shoulders as proving that he can compete with the fastest men in the cycling world! it was from the glory years of Irish Cycling ago in the eighties an Irish pro-cyclist worn the Point Jersey. His name was Sean Kelly and as Sam also from Carrick-On Suir…They both stayed as young riders with guest families in Belgium, this to learn the trade so to speak, in Sam’s case in Wervik with his dad’s Michael friend Rik Masil now living in Moorslede just down the road, Sam’s dad Michael was a Belgian Divison semi-pro-footballer, Rik was in the Wervik team also, they became friends and things went from there. Rik and his wife Sabien are still taking Irish youngsters in their house in the summer and already 10 years guest parents of the Belgian Project graduates already (Sam was not a graduate of the project as in the early day’s I was working with Northern Ireland cyclist, now an All Ireland affair). For Sam, a big dream came through…Riding the TDF in the Irish National Jersey and taking Green…discribing Sam as an Irish Flandrien is no exaggeration..so well-done Champ

Photo credit Wout Peel (Deceuninck-Quickstep social media)

Voor onze Belgische volgers>>Toen Sam tekende voor het West-Vlaamse Team Deceuninck-Quickstep, een UCI wereldtop team, wist ik dat er goede dingen zouden kunnen komen! Covid-19 deed zijn best om zijn vooruitgang te verstoren, maar Sam bleef gefocust en werd beloond met een plaats in het TDF-team, met zoveel sterren in de gelederen van Quickstep, niet eenvoudig te behalen, maar hij betaalde de ploeg terug vanaf de eerste week in Frankrijk … 3 top vijf plaatsen ( 4-2-3) en de groene trui op zijn schouders bewijzen dat hij kan concurreren met de snelste mannen in de wielerwereld! Het was geleden uit de gloriejaren van Irish Cycling in de jaren tachtig, dat een Ierse profwielrenner de Punten Trui droeg in de TDF. Zijn naam was Sean Kelly en als Sam ook van Carrick-On Suir, een stadje in het diepe zuiden van Ierland … Ze verbleven allebei als jonge renners bij gastgezinnen in België, dit om als het ware het vak te leren, in het geval van Sam in Wervik met zijn vaders Michael vriend Rik Masil. Sams vader Michael woonde in Wervik in de vroege jaren negentig en bedreven als een semi-pro in de Belgische Nationale Divisie, Rik was in dezelfde ploeg van Wervik, en vanaf daar ging het verder. Rik en zijn vrouw Sabien nemen in de zomer nog steeds Ierse jongeren in huis en al 10 jaar gastouders van de Belgian Project graduaten (Sam was geen graduate, daar in de vroege jaren van het project ik alleen Noord Ierse jongeren had gezonden, nu is het Nationaal) Voor Sam kwam een ​​grote droom uit … In de TDF rijden met de Irish National Jersey en de groene trui dragen … Sam beschrijven als een Ierse Flandrien is geen exacuratie. Veel geluk met de rest van den Toer Sam!